Kapadokya

Kapadokya

Nevşehir’in tarih kokan peri bacalarıyla ünlü ilçesi Kapadokya, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri. Balon turlarıyla gün doğumunu izlemekperi bacaları arasında kaybolmak, yeryüzüne ait olmayan bir yerdeymiş hissi yaratıyor. 60 milyon yıl önce bulunan yanardağın kül ve lavlarının rüzgarla aşındırılması sonucu ortaya çıkmış. Yanardağlardan çıkan, lav ve küfler yüzeyde bir tabaka oluşturuyor. Ana volkanlardan çıkan maddelerle şekillenen plato, daha küçük volkanların püskürmesiyle de sürekli değişime uğruyor. Oluşan tüf tabakasını akarsu, göl, rüzgar, yağmur gibi dış etkenlerin şekillendirmesiyle peri bacaları günümüzdeki şeklini alıyor.
Geçmiş zamanlarda bu peri bacaları yerleşim yeri olarak da kullanılmış. Hristiyanlığın yayıldığı dönemlerde içleri oyularak ibadethane haline getirilmiş ve hatta Roma döneminde mezar olarak dahi kullanılmıştır. Kayalara oyulan kiliseler ve evler Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçmaya çalışan insanlar için sığınak görevi de görmüş. Peri bacaları doğal yollarla oluşması sebebiyle oldukça ilgi çekici olmasının yanında, bu doğal güzelliklerin içerisinde yaşanan hayat hikayeleri de oldukça ilgi çekici.
Kapadokya, ülkenin en ihtişamlı yerlerinden biri. Bölgenin mistik ve etkileyici havasının en büyük sebebi ise tabi ki Peri Bacaları. Fakat Kapadokya’da gitmenizi önerdiğimiz tek yer Peri Bacaları değil. Kapadokya’da gezebileceğiniz pek çok etkilyeici lokasyon bulunuyor. Kapadokya diyince ilk akla gelen şey tabi ki de Peri Bacaları. Şehrin neredeyse her yerinde bir örneğini görebileceğiniz Peri Bacaları, Kapadokya’nın en etkileyici doğal oluşumlarının en başında geliyor. Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri şehirlerinde de örneklerini görebileceğiniz Peri Bacaları’nın en güzelleri ise Ürgüp, Göreme, Üçhisar, Ortahisar ve Ihlara Vadisi gibi noktalarda bulunuyor.



İlginizi Çekebilir
  • Elazığ
    Şehrin temelini oluşturan Harput Kalesi’nin etrafı derin uçurumlarla çevrili ve ilk kez milattan önce iki bin yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Harput ismi Bizans kaynaklarında Kharpote ve Frank tarihçilerin eserlerinde Quartapiert şeklinde geçiyor. Evliya Çelebi ise,...
  • Elazığ'ın Lezzetleri
    150’ye yakın geleneksel yemek çeşidinin bulunduğu Elazığ mutfağının geçmişi Oğuzlara kadar dayanıyor. Elazığ mutfağında, et, tahıl ve süt ürünleri ağırlıklı olarak kullanılıyor.
  • Ehliyet Sınıfları Nelerdir ?
    Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanıyan, yetkili trafik yönetimi kurumlarınca verilen ve aynı...
  • Antalya
    Antalya Kaleiçi, Antalya'nın tarihi merkezidir. Kaleiçi, batıda deniz, kuzey ve doğuda ana caddeler ve bu caddelere paralel uzanan ve günümüzde de bir kısmı ayakta olan surlarla sınırlandırılmıştır. Kaleiçi, 1972 yılında sit alanı ilan edilerek yapılar yenilenmiş ve gün...
  • Akdeniz Cenneti
    Türk Rivierası'nda yer alan Antalya, turkuaz suları, el değmemiş plajları ve dramatik kayalıklarıyla övünür. Lara Plajı gibi uzun altın kumlar, Kaputaş Plajı gibi gizli koylar ve Kaş gibi büyüleyici liman kasabalarını düşünün.
Whatsapp Telefon